0
جرم سرقت

بررسی گام به گام تحقق جرم سرقت توسط نوجوانان، از زمان وقوع جرم تا صدور دادنامه

گام اول: اعلام جرم توسط مال باخته

گام دوم: حضور ضابطین و تهیه گزارش

-خلاصه گزارش ضابطین:

در تاریخ ۲۰/۲/۹۸ وقوع جرم به ضابطین اعلام گردید، جرم ارتکابی، سرقت از انبار اعلام شده بود که ضابطین با حضور در محل و تنظیم گزارش، موضوع را به مقام قضایی صالح اعلام نمودند. مال باخته چنین اظهار داشته که ساعت ۶:۰۰ به محل وقوع جرم مراجعه کرده و یک سری اموال از محل خارج شده بود و دو نفر را به عنوان متهم به ضابطین معرفی نمودند که هر دو نوجوانی حدوداً ۱۴ و ۱۵ ساله بودند. سپس به محل سکونت نامبردگان مراجعه نموده و اموال مسروقه در محل سکونت ایشان کشف گردید و متهمین به کلانتری محل هدایت شده و به افسر نگهبان تحویل داده شدند.

گام سوم: اظهارات شاکی

در ساعت ۲۰:۰۰ مورخه ۱۹/۲/۹۸ مشغول سرکشی از انبار ضایعات بودم که متوجه شدم یک سری از وسایل از انبار خارج شده است. بعد از اعلام جرم و حضور ضابطین، به محل سکونت متهمان مراجعه نمودیم و تمامی وسایل کشف گردید و به بنده عودت داده شد و شکایتی در این زمینه ندارم.

در خصوص اعلام گذشت شاکی، صورت جلسه تنظیم و توسط شاکی و مشتکی عنهم امضاء گردید.

گام چهارم: اظهارات مشتکی عنهم

اتهام وارده را قبول نمودند و اذعان داشتند که اغفال شده ایم.

گام پنجم: جرم ارتکابی جز جرائم قابل گذشت نمی باشد بنابراین گذشت شاکی منجر به صدور قرار موقوف تعقیب نمی گردد و از جنبه عمومی قابل پیگیری است و به همین دلیل متهمین تحت نظر قرار گرفتند و این امر سریعاً به قاضی کشیک اطلاع داده شد و قاضی کشیک دستور تحویل متهمین به خانواده را با اخذ تعهد به حضور صادر نمود و پرونده مستقیماً به دادگاه ویژه‌ی اطفال و نوجوانان ارسال گردید.

گام ششم: تشکیل پرونده شخصیت

مشخصات فردی:

نام و نام خانوادگی: ش. ن             تاریخ تولد:۲۷/۱۱/۸۲               میزان تحصیلات: مقطع راهنمایی

دین: اسلام                  مذهب: شیعه                منبع درآمد: حفر چاه و قنات

سوابق بیماری:

سابقه ی بیماری جسمی یا بستری شدن، ندارد

سابقه ی بیماری روانی یا بستری شدن در بیمارستان روانپزشکی، ندارد

سابقه ی تحمل مجازات حبس، ندارد.

گام هفتم: شرح مختصری از زندگی خانوادگی متهمین

والدین بزهکاران در قید حیات هستند ولی متارکه نموده‌اند و در حال حاضر با مادر و یک خواهر و دو برادر خود زندگی می کنند و تحت پوشش هیچ سازمان حمایتی نمی باشند. بزهکاران اعتیاد به مواد مخدر و الکل ندارند و از نظر تحصیلی، ترک تحصیل نموده‌اند ولی سابقه ی فرار از منزل ندارند و تحت پوشش بیمه درمانی نیستند. درآمد خانواده از طریق اشتغال فرزندان (بزهکاران) به حرفه ی چاه کنی تامین می گردد و ملک محل سکونت خانواده بزهکاران، استیجاری می باشد و بزهکاران با هیچ یک از اعضای خانواده خود ارتباط خوبی ندارند و اوقات خود را با همسالانشان سپری می کنند ولی مادر خانواده از نظر عاطفی، مادی و سر پناه از بزهکاران حمایت می کنداما به دلیل عدم مدیریت روابط بین اعضاء خانواده توسط مادر، رابطه ی بزهکاران با خانواده خود سرد است.

وضعیت روانشناختی بزهکاران: رفتارهای پرخاشگرانه ندارند ولی علائم اضطراب و استرس در آنها مشاهده می شود، بزهکاران به موقعیت زمانی و مکانی خود اشراف دارند و جملات وی برای روانشناس قابل فهم است و دچار توهم نمی شود.

بزهکاران دلیل ارتکاب جرم را اینگونه بیان می دارند که از قوانین بی اطلاع هستیم و طلاق والدین و فشار و وسوسه دوستان و بی توجهی و کمبود محبت از جانب والدین و فشار اقتصادی تاثیر زیادی در ارتکاب جرم داشته است.

بزهکاران صد در صد از ارتکاب جرم پشیمان هستند و خودشان و خانواده ایشان، جهت همکاری به منظور تخفیف مجازات، اعلام آمادگی می نمایند.

نظر مشاور:

سوابق اعضای خانواده تاثیر کمی بر جرم متهمین داشته و به احتمال زیاد بزهکاران مجددا مرتکب جرم می شوند. وضعیت اقتصادی خانواده در ارتکاب جرم تاثیر گذار بوده است و همچنین وضعیت فرهنگی- اجتماعی خانواده نیز تاثیر بسزایی در ارتکاب جرم داشته است. از طرفی افراد بزهکار صلاحیت استفاده از احکام جایگزین را در حد زیادی دارند و تعیین مجازات حبس برای بزهکاران، تاثیر منفی زیادی بر آینده آنان خواهد داشت.

با توجه به سن متهمین (۱۴ و ۱۵ سال)، رفتارهای پرخطر مخصوص سن نوجوانان، تاثیرپذیری نوجوانان از گروه همسالان خود، متارکه والدین، خانواده آسیب دیده، سطح فرهنگی و اقتصادی خانواده، عدم آشنایی نوجوانان با مهارت های اجتماعی، عدم آشنایی با قوانین حاکم، امکان بروز رفتارهای پرخطر و بزهکارانه، امری عادی برای نوجوانان می باشد.

با توجه به اظهارات متهمین، پیشنهاد می شود نوجوانان به سرپرست قانونی تحویل داده شوند البته مشروط بر اینکه سرپرست قانونی متعهد به تادیب و تربیت و مواظبت در حسن اخلاق نوجوانان گردد و نوجوانان شخصاً متعهد گردند که مجدداً مرتکب جرم نمی شوند و قاضی  محترم رسیدگی کننده در صورت نیاز برای خانواده و خود نوجوانان، خدمات مشاوره ای و استفاده از مشاور را لحاظ نماید.

گام هشتم: صدور دادنامه

دادنامه

در خصوص اتهام آقایان ر-ع و ش-ن فرزند: عیسی متولد ۳۰/۸/۱۳۸۳و ۲۷/۱۱/۸۲ دائر بر سرقت مستوجب تعزیر، موضوع شکایت آقای سید ح-ب فرزند فرزام، با عنایت به محتویات پرونده و گزارش مرجع انتظامی، صرف نظر از اعلام رضایت شاکی در تحقیقات مقدماتی وفق صورت جلسه مورخه ۲۰/۲/۹۸ در مرجع انتظامی، با عنایت به اینکه اطفال زیر ۱۵ سال تمام شمسی هستند، حسب مواد ۱۴۶ و ۱۴۷ قانون مجازات اسلامی مسئولیت کیفری ندارند، لذا با احراز بزهکاری نامبردگان وفق بند ت ماده ۸۸ قانون اخیر الذکر تذکر اخطار لازم به طفلداده شد. این تصمیم به استناد ماده ۸۸ از قانون اخیر الذکر و مفاد ماده ۴۴۵ قانون آیین دادرسی کیفری قطعی است.

برای مطالعه‌ی مطالب بیشتر می‌توانید روی عناوین زیر کلیک کنید:

موسسه حقوقی کاراندیش داتا با سال‌ها تجربه در زمینه‌های حقوقی و کیفری آماده‌ی ارائه‌ی خدمات در حوزه‌های متعدد حقوقی خواهد بود.

جرائم قابل گذشت

حقوقدان خانم دکتر سمانه رامه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.